Tuesday, 10 November 2015

Mindset or typical?

Assalamualaikum and hi!

Dah lama tak update blog, so rasa macam ada quite ganjal (baca: janggal) sikit la hehehe..

Kt kk ni dah 4 hari berturut-turut hujan lebat, jalan raya tak payah cakap la, kaw2 jam, yelah sebab ada beberapa kawasan yang banjiaaqqq tak kata la....

Anyway, aku nak cakap pasal...pasal apa? Guess what? Siapa betul aku bagi ferorororororoshey *mengarut*

Actually aku pelik dengan segelintir orang melayu ni, sesama melayu pun susah sangat nak hulurkan bantuan if ada incident ke or what so ever yang berlaku di kawasan public. Yg diorang tahu, snap picture sana sini, ewahh..partime paparazzi ke? kalau tak pun, pointing jari telunjuk diorang and be like "eh tengok orang tu, siapa tu? Kesiannya dia..kesian kan"

Whatttt??

Yg ada datang membantu pun kaum lain. Come on guys, apa ni? Malu lahh..

But yesss, bukan semua melayu macam ni kan. Cuma boleh dibilang dengan jari la berapa ramai je yang berhati perut nak tolong. Kenapa? Takut orang tu penjenayah? Kau anggap itu taktik dia lah untuk memulakan jenayahnya sampai minta tolong bagai? *rolling my eyes* agak la sikit kau nak pikiaqq negatif kat dia, safety caution is a must, but it should be suitable with the surrounding.

"Eleh ye ye je kau nak nasihat bagai, ape kau melayu yang baik ke? Ikut suka la orang tu nak tolong ke tak, you do not have any right pun la to judge people towards their behaviour.."

Yeap mulut manusia sememangnya macam pelangi, ada macam tu ada macam ni, dan tak boleh nak tutup pun kan. Aku cuma nak utarakan pandangan je..

Btw incident ni betul2 berlaku tau! Bukan aku suka suki karang cerita.

Last but not least, satu je aku nak pesan. Do not be too egoist, maybe masa tu adalah hari dia, esok2 sape tahu kau pulak yang kena kan? Ringan2 kan sikit tangan tu, jangan mulut aje yang nak ringannye ye dok? Bantu membantu amalan mulia right? Tak kisahla dia kaum apa pun.

Ikhlas from me, no offense intended seriously. Peace and assalamualaikum!

2 comments:

Sebarang komen/cadangan/teguran/pendapat dipersilakan ..
Dilarang mencarut/meletakkan perkataan yang tidak sepatutnya ..
Terima kasih ..

All Rights Reserved. Knowledge sharing. Credit to all bloggers. Thank you.